Központ: +36/20-326-3020
Segíthetünk?

Fa nyílászárók

Fa toló emelő ajtó

Fa toló-, emelő-toló ajtó

A mai építészeti trendek sokkal nagyobb terasznyílásokkal tervezik a lakóingatlanokat, amelynek eredményeképpen sokkal nagyobb üvegfelületek, sokkal több természetes fény engednek bejutni otthonunkba, ráadásul a nagy üvegfelület még növeli a tágasság-érzetet is.

Mindenkinek aki modern erkélyajtó keres nagy üvegfelületre, vagy azoknak akik mindennapi életében fontos szerepet játszik a terasz, ajánlhatók a különféle vasalati szerkezetekkel ellátott erkélyajtók.
Funkcionálisan ezek a bukó-toló-, az emelő toló-, és a harmonika teraszajtók.

Szorosan ide tartoznak a beltéri ajtók közül a tolóajtók, amelyek ugyan nincsenek kitéve az időjárás hatásainak, de szerkezetükre nézve hasonlóak, mint a fent említettek.

Fa toló-, emelő-toló ajtók típusai

Tolóajtó

Fa toló emelő ajtó

A térelválasztó beltéri tolóajtó egy kiváló alternatív megoldás a belső terek leválasztására.

A beltéri tolóajtó egyik legnagyobb előnye a hagyományos beltéri ajtókkal szemben a helytakarékosság. Az emelő-toló erkélyajtókhoz hasonlóan a falsíkkal párhuzamosan mozog a szerkezet (mozgatáskor nem kell kiemelni a saját síkjából ) ezért nyitásuk a helység mélysége felé nem igényel helyet.

Megkülönböztetjük a falban futó és a fal előtt futó tolóajtót.

A fal előtt futó tolóajtó egy felső vezetésű sínrendszeren fút az az ajtó előtt, míg a falban futó tolóajtó egy gipszkartonból előre kialakított vezető-tartó szerkezetbe fut bele, ami teljesen elrejti a nyitott tolóajtót.
A fal előtt futó tolóajtó esetében lehetőség van a futó tolóajtó átjárótok, azaz keret nélküli felszerelésére is. Ebben az esetben csak a sínrendszert és az ajtólapot kell megvásárolni az átjárótokot nem, így egy gazdaságos megoldás mellett dönthetünk.

Ha fontos a szag- és/vagy hangszigetelés akkor nem ajánljuk a tolóajtók használatát.

Bukó-toló erkélyajtó

Fa toló emelő ajtó

Erkélyajtók leggyakrabban használt rendszere a toló-bukó működtetés, ami egy helytakarékos megoldás, nincs befelé-nyíló szárny, ezért nem vesz el helyet a belső térből.

A toló-bukó erkélyajtó minden esetben valódi tokkal készül.

Az erkélyajtó egy fix elemből és egy tolható szárnyból áll. Zárt állapotban a szárny a fix üvegfal síkjában helyezkedik el. Amikor a kilincset elforgatjuk a nyíló szárny kiemelkedik az erkélyajtó tokjának síkjából és a tokra szerelt sínrendszeren a fix szárny felé tolható. Természetesen a mozgatható szárny bukó funkcióval is rendelkezik.

Kétszárnyú toló-bukó erkélyajtó esetében középen találjuk a két nyíló szárnyat, míg a rögzített elemek két oldalt helyezkednek el, és a szárnyak nyitott állapotban ezekre tolódnak rá.

A toló-bukó erkélyajtóhoz a vasalaton kívül semmi speciális kialakítású profil vagy alkatrész nem szükséges.

A tolórendszereket általában a nagy szélességek esetén ( 200 cm felett) alkalmazzuk.

Emelő-toló teraszajtó

Fa toló emelő ajtó

Az erkélyajtók közül az emelő-toló típusú erkélyajtóval lehet elérni a legnagyobb üvegfelületet, mert az emelő-toló szerkezet akár 300 kg-os szárnysúly mozgatását is lehetővé teszi.

Az emelő-toló erkélyajtó szerkezete a toló-bukó szerkezettől abban különbözik, hogy a az ajtószárny belső-alsó homloklapján nem látható a futókocsi, az rejtett módon az ajtó alsó élében helyezkedik el.
Az emelő-toló erkélyajtónál a zárt és nyitott állapotban a rögzített és a mozgatható szárny, nem egy síkban helyezkedik el. A kilincs elfordításával az ajtószárny egy-két cm-t függőlegesen megemelkedik, és a beépített görgőkön a rejtett futókocsi könnyedén elhúzható.
Az emelő-toló erkélyajtók egyik nagy előnye, hogy a rendszer küszöbszerkezete alacsony, a padlóvonaltól nulla-három cm is lehet azonos külső-belső szint esetén, ezáltal lehetőségünk van az akadálymentes közlekedésre.

Az emelő-toló erkélyajtók is gyárthatók egy és kétszárnyú kivitelben, illetve használhatunk összetett szerkezetet, ahol az igényeinknek megfelelően variálhatjuk a fix részek és az eltolható szárnyak elhelyezését. Nem mellékesen, lehetőség van az ajtó motoros működtetésére is.

Nem mellékesen lehetőség van az ajtó motoros működtetésére is. A motoros meghajtás lehet a teraszajtó profiljába épített, de választhatunk az erkélyajtó tokjára szerelt megoldást is.

Harmonika ajtó

Fa toló emelő ajtó

A harmonika erkélyajtó az egyik legnagyobb átjárási lehetőséget biztosító tolóajtó típus, amely nagyobb távolságokat több ablaktábla összekapcsolásával képes áthidalni. A harmonika erkélyajtók a térben befelé vagy kifelé nyíló szerkezetek, amelyek speciális vasalatrendszerük segítségével lehetőséget biztosítanak arra, hogy a nagy üvegfalat egy-két mozdulattal elmozgathassunk, és így az ajtónyílást teljes szélességében átjárhatóvá tehessük.

Az eltoláskor az ajtószárnykeretek harmonikaszerűen egymás után a szerkezet egyik oldalára összehajtogatják magukat. A harmonika erkélyajtóknál is kilincsel kell a zárat oldani, és az ajtószárnykeretet ezután lehet kézzel eltolni.

Az ajtószárnyak számát alapvetően a kinyitandó felület szélessége határozza meg, de az egyes ajtószárnyak méretének változtatásával igényeink szerint módosíthatjuk a szárnyak számát. Igény szerint lehet az összes ajtószárny eltolható, de lehetőségünk van az egyik oldalon akár egy bukó-nyíló szárnyat is kialakítani.

A szárnyak mozgatása alsó vagy felső kocsikon történik, de kialakítható „tok küszöbös” változat is. A „tok küszöb” ugyanaz a tokprofil amiből a függőleges keretet is létrehoztuk.

A harmonika erkélyajtók számtalan nyitási variációval rendelkeznek, szabadon választható a szárnyak száma, a nyílószárny helye és száma ,és a nyitási irány is (jobbra-balra, kifelé-befelé).

Fa toló-, emelő-toló ajtók szerkezeti felépítése

A tolóajtók, az emelő-toló-, bukó-toló- és a harmonika erkélyajtók közös jellemzője, hogy mindegyik típus valamilyen speciális tolószerkezetet használ, és mozgatása valamilyen sínrendszeren történik.

Ott alkalmazzuk őket ahol nagy ajtónyílásokat kell áthidalni.

Általában egy fix ajtószárnyból és egy mozgatható szárnyból állnak, amelyet a kilincs elforgatása után egy sínrendszeren tolhatunk a fix ajtószárny felé, kivéve a harmonika erkélyajtótajtót ahol általában nincs fix ajtószárny, hanem az összes ajtószárny eltolható.

A tolóajtóknál (kivéve a panelban futó), az emelő-toló, bukó-toló ajtóknál a nyílászáró beépítésével csak a teljes szerkezeti szélesség fele tehető átjárhatóvá, azaz az eltolható ajtószárny lehetséges maximális mérete határozza meg a legnagyobb nyitható szélességet. A harmonika teraszajtók esetében a teljes ajtónyílás szélessége átjárható.

Réteg-ragasztott borovi fenyőből, tölgyből esetleg más fafajokból készül igény szerint.

Keretszerkezeti elemekből gyártjuk, 68-88 mm profilvastagsággal, GU vasalatrendszerrel, alumínium 47-67 mm magasságú sínrendszerrel, amely hőhídmentes szerkezetből áll. Lehetőség van a teraszajtókat különböző tokküszöbbel rendelni.

A teraszajtók ajtók üvegezéséhez két-, háromrétegű, illetve biztonsági üvegget használunk. A kétrétegű 4-16-4 Low-E (low emission= alacsony kibocsátású) argongáz töltéssel, 1.0 W/m2K hőveszteségi paraméterrel, a háromrétegű 4-12-4-12-4 Low-E argongáz töltésű 0,7 W/m2K hőveszteségi paraméterrel rendelkezik. A biztossági üvegezés 3+3-14-4 LOW-E kiépítéssel R1, R2 biztonsági értékkel történhet.

A teraszajtók felületkezelése külső időjárást tűrő vastaglazúrral történik, amelyet nagy nyomáson fújunk a faanyagra. A tolóajtók felületkezelésére vizes bázisú vékony lazúrt használunk. Természetesen pácolhatjuk, festhetjük, illetve lakkozhatjuk is a nyílászáróinkat igényünk szerint akár oldalanként eltérő színben is.

A teraszajtó lehet egy-, vagy kétszárnyú, illetve összetett szerkezet, ahol a fix részek és az eltolható szárnyak elhelyezése variálva van. Az ajtószárnyak elrendezésére a tolóajtók sémarendszerének bő kínálatából választhatunk.

Helyszíni felméréskor közösen választhatjuk ki az Önnek megfelelő legjobb megoldást.

Fa toló-, emelő-toló ajtó általános leírása:

Fa toló-, emelő-toló ajtó méretválasztéka [cm]:

Belső toló ajtó

Egyszárnyú ajtó Kétszárnyú ajtó

Tok szélesség

60 – 200

---

Tok magasság

200 - 270

---

Bukó-toló erkélyajtó

Egyszárnyú ajtó Kétszárnyú ajtó

Tok szélesség

---

180 - 300

Tok magasság

---

200 - 270

Emelő-toló teraszajtó

Tok szélesség

200 - 670

Tok magasság

200 - 270

Harmonika ajtó

Tok szélesség

200 – 600

Tok magasság

200 – 270

Természetesen ettől eltérő egyedi méreteket bármikor alkalmazhatunk.

Fa toló-, toló-emelő ajtó galéria

Nézze meg a teljes galériánkat is!

A fa toló-, emelő-toló ajtók előnyei

Minőségi alapanyag, vetemedésmentes, három, ill. négy rétegben ragasztott fából

Az ajtónyílás akár teljes szélességében átjárható

Változatos nyitási, tolási lehetőségek (jobbra-balra, kifelé-befelé)

Helytakarékos megoldások, növelik a belső tér kihasználtságát

Nagy egybefüggő üvegfelületek

Egyenletes és csendes szárnymozgás

Alacsony küszöbszerkezet

Akadálymentes közlekedés

Biztonsági vasalatok

UV álló 4 rétegű felületkezelés

Oldalanként eltérő színek alkalmazása, számtalan színvariáció

Egyszerű a felületkezelés javítása

A fa toló-, emelő-toló ajtók ár

A nyílászárók végleges árát mindig az igényeink határozzák meg. Milyen anyagból, milyen üveggel, hány légkamrával, milyen vasalattal készítettjük. Nyilvánvalóan minél nagyobbak az elvárásaink az erkélyajtónkkal szemben annál magasabb költséggel kell szembenéznünk. Gondoljunk csak a személyautókra, ahol egy adott típusnál milyen összeget jelentenek az extra felszerelések. Ugyanez igaz a nyílászárókra is.

A fa teraszajtók árai mindenképpen tartalmazzák a teljes tokszerkezet, a vasalat, a kilincs és az üveg árát., de nem tartalmazzák az esetleg felmerülő kőművesmunka, a beépítés, a kiszállítás, a belső-külső párkányok, a szegőlécek (takarólécek), a redőny, a szúnyogháló, stb. költségeit.

Mivel nálunk minden nyílászáró egyedi ( mind a méretet, mind a felszereltséget figyelembe véve) ezért pontos árat csak a helyszíni felmérés és a vevői igények megismerése után tudunk csak mondani.

Miért bennünket válasszon!

Mi gyártók és nem kereskedők vagyunk.

Amikor az ár, a minőség és a kényelem számít akkor a piacon verhetetlenek vagyunk.

Teljeskörű szolgáltatást nyújtunk.

A helyszíni felmérést, az egyedi tervezést, a gyártást, és a helyszíni beszerelést jól képzett kollégáink végzik.

Ablakainkat, ajtóinkat mi gyártjuk.

Ez lehetővé teszi a legnagyobb odafigyelést és biztosítja a legjobb minőséget az Ön számára a gyártás során

Értéknövekedés.

Az általunk gyártott nyílászárók növelik az Ön házának/lakásának értékét

Időt és pénz takarít meg.

Csak ki kell választania az Önnek megfelelő ajtót, ablakot és utána már már mindent mi intézünk Ön helyett.

Kérdezzen bátran

* A mező kötelezően kitöltendő.


A Meland Kft. az Ön adatait bíztonságban tartja és nem osztja meg senkivel.